Milliyet
Classic Music Concert by high gifted pupils 02.05.2009
Üstün zekâlı öğrencilerden klasik müzik konseri
22:15 | 02 Mayıs 2009
TEV ve Pekinel kardeşler, Anadolu’dan gelip Harvard ve Yale gibi üniversitelere gidecek parlak öğrencileri klasik müzikle zenginleştiriyor.
Türk Eğitim Vakfı TEV’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un daveti üzerine Boğaziçi Üniversitesi’nin tarihi Albert Long Hall’ünde çok anlamlı bir konser izledim/dinledim; ardından da uzun uzun düşündüm.
Konser, aynı mekânda Evin İlyasoğlu’nun 12 yıldır her çarşamba akşamı bizlere sunduğu dünya çapındaki enfes müzik ziyafetlerine (Güher&Süher Pekinel’in çaldığı Rachmaninov Fantasie Op. 5’in dışında) hiç benzemiyordu.
Klasik müzikle ilk kez 2-2.5 yıl önce tanışan üstün zekâlı lise öğrencileri, birbiri ardına sahneye çıktılar; kimisi piyanonun başına geçti; kimisi keman, klarnet, flüt, fagot çaldı. Çocukken Konservatuvar’a gittiğim yıllarda verdiğimiz öğrenci konserlerini andırıyordu.
TEVİTÖL Müzik Bölümü
Ancak bizleri kolumuzdan tutup zorla Konservatuvar’a götüren annelerimizin aksine, o çocukların ne ailelerinin, ne de kendilerinin aklında bir enstrüman çalmak vardı. Taa ki Sezai Türkeş’in eşi İnanç Hanım adına kurduğu ve mali sıkıntıya düştüğü için 2002’de TEV tarafından devralınan ve adı TEVİTÖL (Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi) olarak değiştirilen okulun gönüllü annelerinden biri, dünyaca ünlü piyanistlerimiz Güher&Süher Pekinel kardeşleri bu okula davet edinceye kadar…
Pekinel’ler okula gittiler; Anadolu’nun dört bir yanından seçilerek gelmiş, maddi imkânı kıt, üstün zekâlı gençlerle tanıştılar. Onların yetenekleri ve yaratıcılıklarından çok etkilendiler. TEV’in organize ettiği İş Sanat’taki konserde bu gençler için çaldılar ve elde edilen gelirle 2.5 yıl önce TEVİTÖL Güher&Süher Pekinel Müzik Bölümü kuruldu.
İlk “resmi” konserleri
Ve perşembe akşamı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılımıyla, Pekinel’lerin öğrencilerini dinledik. Aralarında ruhundan müzik fışkıranlar da vardı, dikkatini hatasız çalmaya yoğunlaştıranlar da… Konyalı Miyase Pelin Tunç’tan Chopin’in valsini dinlemeliydiniz. Miyase daha sonra da klarnetiyle karşımıza gelip, Aylin Babaoğlu ile birlikte Mozart’tan bir duo çaldı.
TEVİTÖL’ün gönüllü annelerinden Ayşegül Dinçkök anlattı. Eskiden öğrencilerin hedefi; Harvard, Yale, Princeton gibi dünyanın en ünlü üniversitelerinde genetik, bilgisayar mühendisliği, hukuk, felsefe gibi alanlarda eğitim yapmakmış. Şimdi çoğu öğrenci yeni bir hedef daha koymuşlar; müzik eğitimine de devam etmek istiyorlar.
Müzik Bölümü kurulurken amaç, üstün zekâlı çocukların, dünya standartlarında bireyler olarak yetişmelerinin yolunu açmaktı. Ama yüksek öğrenimlerine müziği de ekleyenler olacaksa, başlangıçta amaçlanan, 2.5 yıl gibi kısa bir sürede aşılmış demektir.
Konserin ikinci bölümünde ise Pekinel kardeşler, salondakileri Rachmaninov’la uçurdular. Müzik Bölümü’nün kuruluşundan sonraki bu ilk “resmi konser”i, Pekinel’lerin ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan için öğrencileriyle birlikte seslendirdikleri Bach’ın Re Minör Konçertosu’nun 2. bölümüyle ve yoğun alkışlar arasında noktalandı.